Als je van plan bent om gezellig bij de open haard of vuurkorf te zitten, wil je natuurlijk het beste brandhout hebben. Maar hoe kies je nu het perfecte hout? Hier zijn een paar handige tips om je op weg te helpen.

1. Ken je houtsoorten

Er zijn veel verschillende soorten hout, en elk soort heeft zijn eigen kenmerken. Sommige houtsoorten branden beter dan andere, en sommige geven meer warmte af. Het is belangrijk om te weten welke houtsoorten het beste zijn voor jouw situatie.

Brandhout kopen is makkelijker als je weet welke soorten hout er zijn en welke het beste bij jouw wensen passen. Laten we eens kijken naar de verschillen tussen hardhout en zachthout.

A. Hardhout vs. zachthout

Hardhout komt van loofbomen, zoals eiken, beuken en essen. Deze houtsoorten hebben een dichte structuur en branden daardoor langzamer en geven meer warmte af dan zachthout. Hardhout is dus ideaal voor lange, gezellige avonden bij het vuur.

Zachthout komt van naaldbomen, zoals dennen, sparren en grenen. Deze houtsoorten branden sneller en geven minder warmte af dan hardhout, maar ze zijn wel makkelijker aan te steken. Zachthout is daarom geschikt voor een kortere tijd bij het vuur of om het vuur snel op gang te krijgen.

2. Let op vochtigheid

Vochtig hout brandt moeilijker en geeft minder warmte af dan droog hout. Daarnaast kan vochtig hout zorgen voor meer rook en creosoot, wat slecht is voor je gezondheid en je schoorsteen. Zorg er daarom altijd voor dat je droog hout gebruikt.

Je kunt droog hout herkennen aan een aantal kenmerken. Zo is droog hout lichter van gewicht dan vochtig hout, klinkt het hol als je erop klopt en zie je vaak scheuren aan de uiteinden. Als je twijfelt, kun je altijd een vochtmeter gebruiken om het vochtgehalte te meten.

3. Houd rekening met de opslag

De manier waarop je je brandhout opslaat, is belangrijk voor de kwaliteit van het hout. Zorg ervoor dat je het hout op een droge, goed geventileerde plek bewaart, zodat het niet gaat schimmelen of rotten. Stapel het hout losjes op, zodat de lucht er goed bij kan.

Probeer het hout ook van de grond te houden, bijvoorbeeld door het op een pallet te plaatsen. Dit voorkomt dat het hout vochtig wordt van de grond. En tot slot: zorg dat je altijd genoeg hout op voorraad hebt, zodat je nooit zonder komt te zitten!